VOOR EEN BESTELLING OF ADVIES +32 3 776 01 81 MAANDAG TOT VRIJDAG 8u-12u en 13u-17u Bekijk onze catalogus
Onze historiek

De funderingen van Het Metaal (Sint-Niklaas) worden gelegd in 1919, wanneer een aantal smeden besluiten om de krachten te bundelen en een samenwerkende maatschappij "Het Metaal" te stichten voor de gezamenlijke aankoop van staal.

Op 2 november 1919 is "Het Metaal" een feit. Louis Blauwaert wordt voorzitter.

Het initiatief slaat in. Amper enkele maanden na de oprichting bedraagt het aantal leden al meer dan 100.

Drie jaar later neemt Het Metaal zijn intrek in de gebouwen in de Plezantstraat. Het bedrijf zal er gevestigd blijven tot het bijna letterlijk uit zijn voegen barst.

Vanaf 1958 wordt er ook aan niet-leden verkocht.

In 1966 wordt Jozef De Meyer voorzitter van de raad van bestuur, een functie die in 1982 wordt overgenomen door François De Meyer. Zij zijn respectievelijk de grootvader en vader van Sophie De Meyer.

In 1991 doet Sophie De Meyer als 27-jarige haar intrede en wordt in 1993 CEO.

In 2008 verhuist Het Metaal naar de nieuwe vestiging in Europark-Zuid met een opslagruimte van 5000 m² en ruime parking met goede toegangswegen.

Ondertussen is "Het Metaal" allang geen coöperatieve meer, maar een volledig autonome KMO met alle moderne voorzieningen.


 

1919

De coöperatieve maatschappij "Het Metaal" wordt opgericht op 2 november 1919 door 9 vooruitstrevende smeden en 111 leden. Zij waren de visionairs vlak na de 1e wereldoorlog van 14-18.
De leden waren allemaal aandeelhouder en kochten samen aan om zo van voordelige voorwaarden te kunnen genieten. Veel gebeurde nog met paard en kar. De handenarbeid was enorm zwaar. Er werden toen ook nog hoefijzers en smiskolen verkocht.

Stichters: Louis Blauwaert - Albert Passemiers - August Thibaut - Jozef De Haen - Jozef Vlaeminck - Theophiel Van Hoecke - Jozef Clayé - Theophiel Martens - Jozeph Muller.

 

1940-1980

Tijdens de 2e wereldoorlog was er een economische crisis en schaarste om aan materialen te geraken. Dit zette zich verder tot na de oorlog.

In 1953 breidt de coöperatieve vennootschap de verkoop uit naar ook niet-leden. Er komt een heropleving in de staalsector, de vraag is groter dan het aanbod van staal. Intern ontstaat er een vergrijzing in de coöperatieve en er bieden zich geen nieuwe leden aan.

in 1960 wordt de maatschappij totaal hervormd en worden er verbouwingen uitgevoerd. Het bedrijf staat weer klaar voor de toekomst en nieuwe leden melden zich opnieuw.

In 1966 overlijdt de 80-jarige Louis Blauwaert na 47 jaar voorzitterschap. Jozef De Meyer volgt hem op.

in 1974 wordt er een nieuw boekhoudmachine aangekocht en worden de magazijnen gemoderniseerd, meer machinaal werken dringt zich op. De onzekerheid van de onteigening blijft bestaan.

In 1982 wordt Francois De Meyer de nieuwe voorzitter na het overlijden van Jozef De Meyer (78 jaar). In 1989 wordt de aanpalende meubelzaak gekocht en kan het bedrijf verder ontwikkelen op de bestaande locatie.

 

1991

Sophie De Meyer komt op 27-jarige leeftijd in het bedrijf en wordt in 1993 CEO van "Het Metaal nv".

Zij investeert, moderniseert en automatiseert het bedrijf om te voldoen aan de huidige markt.

De locatie in het centrum van Sint-Niklaas barst uit zijn voegen en voldoet niet meer aan de ambities van het bedrijf, tevens is de locatie ook belast met onteigening. De milieuvergunning klasse 1 moet worden vernieuwd, maar het is niet evident om gasflessen te stockeren in het centrum van de stad.

Verhuisplannen worden gesmeed om de continuïteit te garanderen.

 

 

2008

In 2006 wordt een bestaand gebouw gekocht in het Europark Zuid en wachten we niet langer op de onteigening in de Plezantstraat. De toekomst gaat voor.

Het Metaal verhuist in 2008 van de Plezantstraat naar het Europark Zuid en neemt een bestaand bedrijfsgebouw van 5000 m² in gebruik.

Er wordt een nieuw kantoorgebouw in cortenstaal gebouwd in 2011 dat ons visitekaartje is.

De ligging in een industriezone biedt heel wat nieuwe mogelijkheden en de bereikbaarheid is gegarandeerd! Alsook de toekomst.

 

2019

Dubbel goud voor Het Metaal.

100-jarig bestaan van Het Metaal.

Een terugblik op de vorige 100 jaar en een vooruitblik naar de volgende 100 jaar.

 

 

 


Vandaag rijden we langs deze route:

Antwerpen LO en ROBeverenBurchtDoel havenKieldrechtMeerdonkMelsele NieuwkerkenSint-NiklaasVerrebroekVraseneZwijndrecht

 Bekijk onze route voor alle werkdagen

Blijf op de hoogte van Het Metaal

  Schrijf in voor onze nieuwsbrief   Volg ons op Facebook